Att byta tryck-remsa på LK 150 (nytt försök)

Här är en uppdaterad variant av hur man byter skumgummiremsan i en LK. På äldre inlägg får ni klicka på länken så kommer bilden fram.

Jag har länge tänkt byta skumgummiremsan som håller nålarna på plats i min LK-150. Nu blev det av och jag passade på att dokumentera hur jag gjorde och hoppas att det kan bli till hjälp för någon med en hobbymaskin. Man gör likadant på Brothers hobbymaskiner av plast.

Det första jag gjorde var att plocka bort några nålar för att det skulle gå lättare att dra ut remsan och få dit den nya. Jag plockade först bort varannan nål och sedan varannan nål ytterligare en gång. Man kan ju låta var fjärde nål vara kvar på en gång om man vill. Eller låta varannan vara kvar. Huvudsaken är att det är några nålar kvar så att remsan hamnar rätt.

 

Plocka bort varannan nål
Sedan sydde jag fast den nya remsan i den gamla så att den ny följde med när jag drog ut den gamla.
Sy fast den nya remsan i den gamla.

Sedan var det bara att dra ut den gamla remsan. Och den nya följde med helt snällt.

dra ut den gamla remsan och den nya följer med och lägger sig på plats

Här ser man hur den nya remsan dras på plats samtidigt som den gamla dras ur.

Framme! Den nya remsan ligger i och den gamla är ute. Nu är det bara att ta bort stygnen och lossa den gamla remsan från den nya.

Här ser man den gamla remsan bakom maskinen. Den var rätt platt. Jag är förvånad över att det ändå gått att sticka med maskinen, men nålarna har åkt en hel del de sista åren. Jag har aldrig bytt remsa och maskinen är ändå över 20 år.

Nu ska alla nålarna tillbaka. Se till att färgerna på rullarna blir rätt! Man behöver också hålla ner remsan lite med fingret så att nålen kommer rätt! Nålen ska löpa över remsan när maskinen ligger upp och ner.

När alla nålarna är på plats kändes maskinen som ny igen.  Jag passade på att rengöra lite extra också. Damsög hela nålbädden ordentligt. Det kom en del damm ur den.

Sedan stickade jag den här tröjan av restgarner. Tre 50 grams nystan! Jag hade totalt glömt bort att det går så lite garn till barnkläder. Det var ju några år sedan mina var såhär små! Det här är storlek 1 år och stickbeskrivningen är gjord med Knitwares Sweater och har raglanärm. Resåren har jag stickat för hand.