Lite annat än bara sockor

I veckan hade vi sista mötet med Kullerbyttan för terminen. Det blev en del sockprat och titt på nya böcker som en medlem köpt. Sådant är alltid roligt. Sedan hade jag med en provlapp på sk konststickning eller näverstickning gjord  med hjälp av hålkort på stickmaskin. Ser ut såhär:

näverstickning

näverstickning

Beskrivningen hittade jag för en många år sedan i tidningen To&Fro vol12 No 1 och har tänkt prova i hur många år som helst. Nu blev det äntligen av. Det är ett hålkortsmönter och sedan använder man Slip för att sticka en färg i taget. Det blev ett rätt spännande mönster tycker jag. Ska man sticka något större behöver man nog ha en färgväxlare. Det blir lite kämpigt att byta garn vart 14:e varv.

Någon som funderar på vad To&Fro är för tidning? Det var en klubbtidning för en postklubb för maskinstickare grundad i England, men med medlemmar över hela världen. Alltså före internets tid. Jag gick med när jag började sticka på den lånade Brothermaskinen i början av 90-talet. Postklubben upphörde några år senare och To&Fro blev en tidning som gick att köpa som alla andra. Sedan försvann den helt. De gamla To&Fro tidningarna är en guldgruva av kunskap. Stickbeskrivningarna är väl inte alltid så bra, men artiklarna om tekniker med mera är bland de mest avancerade jag någonsig mött i en tidning. Det fanns också en systertidning för elektroniska stickmaskiner. Om någon snubblar över dessa tidningar så KÖP.