Viktoria stickar resår.

Jag kämpar vidare med att lära mig använda sockstickningsmaskinen Viktoria. Hälar var rätt snabbt avklarat innan jag provade med resårskivan på. Då är väldigt likt att sticka med en vanlig stickmaskin och jag har stickat rätt många par sockor med mina andra stickmaskiner. Så nu har turen kommit till resårskivan.

resarskiva-0021 Resårskivan sitter som ett lock på maskinen. Det gör att man inte ser vad som händer riktigt så bra. Det finns också en mängd olika skruvar och det gäller att lära sig vilka man får skruva på och vilka man inte får skruva på. Dessa maskiner är små mekaniska underverk och man kan reglera allt. Det blir också ett väldigt plockande med resårnålarna eftersom de ska bort varje gång man lyfter bort resårskivan. Och den måste ju bort om man vill se hur det blev.

tappadHär till höger håller jag på med att föra över maskor från en resårnål till en cylindernål. Detta gör man när man  ska sticka hälen. Det var gräsligt pilligt innan jag kom på hur man ska göra.Cylindernålen ska in under ett band som håller fast nålarna och jag hann tappa en del maskor innan jag fick till det.

Just nu håller jag på ett första försök att sticka häl med resårskivan på. Det är väldigt viktigt att flytta tyngderna rätt i första halvan av hälen. Det gick bra när jag såg in i stickningen. Nu ska vi se vad som händer när jag inte ser utan måste observera det av maskorna jag ser. Fortsättning följer.