En mönsterkorv.

Jag är hemma och sjukskriven den här veckan eftersom rösten mer eller mindre försvunnit. Mindre lyckat när man jobbar med synskadade och pratar precis hela tiden. Så nu sitter jag här hemma och är tyst. Och passar förstås på att sticka lite på nya maskinen. Idag har jag testat mönsterversioner. På en hålkortsmaskin kan man sticka dubbel längd. På en elektronisk maskin finns fler möjligheter och på Brother 970 finns ännu fler möjligheter. Det är inte alltid lätt att förstå vad instruktionsboken menar med de olika verianter som finns. Alltså bäst att testa. Här är en mönsterkorv med några varianter. Mönstret är nr 21 av de som finns inbyggda i maskinen.

En lång korv med varationer av samma tvåfärgs-mönster.

En lång korv med varationer av samma tvåfärgs-mönster.

Längst ner har jag börjat med att försöka slå på negativt mönster, alltså byta plats på bottenfärg och mönsterfärg. Tog ett tag och lite testning för att komma på att jag missat en knapptryckning. Sedan gick det. En bit upp med ljus botten är mönstret spegelvänt. Syns inte så bra med dethär mönstret. Ovanför det stickar maskinen en rätmönsteromång och en spegelvänd omgång ihop. Det blir lite som ett nytt mönster. Ovanför det är mönstret stickat upp och ner. Alltså från sista mönstervaret till första i omvänd ordning. Här blev det samma som att spegelvända mönstret. Sedan har jag stickat en omgång med dubbel bredd. Efter det kommer mönstret roterat 90 grader. Det vill säga maskinen stickar antalet varv som maskor och antalet maskor som varv.

Här är en närbild.

Mönster stickat 90 grader vridet. Ovanför en mönsteromgång utan någon variant.

Mönster stickat 90 grader vridet. Ovanför en mönsteromgång utan någon variant.

Det här har jag aldrig stött på förut. Det jag inte testat är dubbel längd och en dubbel mönsteromgång med spegling i mitten av att först sticka från sista mönstervarv till första och sedan från första till sista. Och så har jag inte heller testat jaquard-knappen som automatiskt färgseparerar. Jag har inte heller kombinerat ihop flera variationer på en gång, men det är också möjligt att göra.

Ja nog finns det utrymme för att leka med mönster med den här maskinen.