Första försöket att använda DesignaKnit

Nu har jag gjort ett första test med att använda DesignaKnit för att göra en stickbeskrivning. Först fick jag ägna lite tid åt att läsa och försöka förstå mig på alla olika sätt att skriva ut. Det finns onekligen en hel del olika varianter på utskrifter. Efter lite funderande valde jag att använda notationsformen.  Och jag är helt såld!!! Toppenbra helt enkelt. Så enkelt att arbeta efter!

armDetta mina vänner ska föreställa en ärm. Jag tog bilden med datorns inbyggda webkamera och det var inte helt lätt visade det sig. Denna ärm är iallafall stickad efter DesignaKnits notationsbeskrivning!

Och varför stickar man en ärm? För att jag gjort en kofta med hjälp av Sweaters i Knitware och den isydda ärmen blev för smal. Den är till och med för smal för koftans ärmhål. När jag så satt där med en alldeles förtrång ärm kom jag ihåg att samma sak hände mig i höstas, med en annan kofta. Den fick dottern överta. Då frågade jag på den internationella Knitware-listan och det var fler som upptäckt samma sak. När man använder isydd ärm i standardstorlekarna blir ärmen för trång. Tydligen händer detta inte om man använder egentillverkade storlekar. Jag har aldrig brytt mig om det. Det har alltid fungerat bra med de vanliga storlekarna så varför krångla har jag tänkt. Men där får jag nog tänka om.

Men tillbaka till notationsbeskrivningen. Ut ur skrivaren kom en skiss på  ärmen med notation i kanten. Den kunde tex se ut såhär: 5:+1s5x18. Och hur ska nu detta tolkas. Jo på varv 5 ökas 1 maska, sedan stickar man 5 varv före nästa ökning och detta upprepas sammanlagt 18 gånger. När minskningarna kom stod 152:-5s1x1 och detta betyder att på varv 152 ska man minska 5 maskor och detta ska utföras en gång.  Det var otroligt enkelt att följa. Detta kallas tydligen japansk notation och det fanns i den första maskinstickningstidningen jag träffade på, Modern Machine knitting. Folk hade visst svårt att förstå sig på den här notationen så denna tidining bytte senare till en mer traditionell stickbeskrivning med vanlig skiss till.  De nya ärmarna passar i koftan så nu återstår bara att montera dem.