Resårbekymmer

En gammal elektronisk stickmaskin Royal/Knitmaster 500 med resårbädd

En gammal elektronisk stickmaskin Royal/Knitmaster 500 med resårbädd

Här har vi min gamla elektroniska Royal/Empisal 500 med resårbädden SRP50, det vill säga föregångare till den Silver Reed-resårbädd som finns idag. Stickmaskinen är jättefint och stickar mycket bra. Den har jag testat, men resårbädden låg fortfarande nerpackad under en säng. Jag har haft ett antal stickmaskiner med resårbäddar och aldrig haft problem att få ihop dem när de en gång varit tillsammans. Däremot har det varit lite justerande och grejande när jag tagit resårbädd från en maskin och parat ihop med en annan. Jag trodde att de här två hörde ihop, men jag börjar undra. Resårbädden är helt klart i sämre skick än själva stickmaskinen.

Kopplingen mellan resårsläde och resåravstrykare

Kopplingen mellan resårsläde och resåravstrykare

Det första jag noterade när jag satt upp resårbädden var att det inte gick att få till kopplingen mellan resårsläde och avstrykaren. De gick helt enkelt inte att få ihop. Resårbädden behövde höjas. Efter diverse skruvande på baksidan av resårbädden fick jag resårsläden att nödtorftigast koppla ihop sig med slädens resåravstrykare.

Nålarna ska inte gå att dra ut såhär i P-läge

Nålarna ska inte gå att dra ut såhär i P-läge

Nålarna ska definitivt inte uppföra sig såhär i P-läge. Då ska de kollidera med varandra. Detta ledde till ytterligare skruvande och justerande i sidled. Man börjar göra denna justering i skruven som finns i fästet på huvudbädden. Av med dem och dra åt olika håll. När det inte heller hjälpte blev det mer skruvande baktill.

Skalan vid P och H-läget

Skalan vid P och H-läget

Skalan vid P och H-läget stod mittemellan oavsett om man ställde in P eller H. När detta var fixat upptäckte jag att när jag drog ut nålarna på huvuvbädden längst ut i kanten så tar de i maskgallret på resårbädden. Det innebär att resårbädden är för hög och om jag sänker kan inte släden kopplas ihop….

Jag måste ha mat och lite stärkande dryck och en massa goda råd innan jag löser det här. Om det ens går. Jag börjar fundera på om resårbädden har legat av från huvudbädden och blivit skev på något sätt. Jag brukar kunna fixa resårbäddar.