En till stickmaskin

En Familia stickmaskin från 50-talet

En Familia stickmaskin från 50-talet

Jag hade inte tänkt skaffa någon mer stickmaskin under 2010, men ibland kommer de ramlande av sig själv. Igår fick jag den här maskinen. En Familia de Lux från andra halvan av 50-talet. Den är mycket välhållen. Alla verktyg och instruktionsboken är med. Givaren berättade att den har tillhört hennes mamma som stickat mycket med den. Hon sjäv (givaren alltså) ville inte ha den, men ville inte heller slänga bort den. Det är jag glad för. Förutom maskinen fick jag med ett 70-tal mönsterblad avsedda för handstickningsmaskinen Familia.

Stickbeskrivningar till handstickningsmaskinen Familia.

Stickbeskrivningar till handstickningsmaskinen Familia.

Det är allt från sportgarnityr, bebiskläder, barnkläder, sockor, vantar till herrtröjor och damtröjor i många olika modeller. Jättekul för en sticknörd som jag. Det är inte bara nuförtiden som det  är svårt med stickbeskrivningar för stickmaskin. I ett brev daterat i december 1958 skriver företaget bakom Familia följande: ”Visserligen har det visat sig svårt att förmå garnaffärerna att lagerföra beskrivningarna, men sedan det bestämts att ditribueringen skall ske den vägen, få vi bedja Eder ha godheten att uppmana att Eder garnaffär ta hem dem i vanlig ordning”

Samma blad berättar att de har starat stickskolor på olika ställen i landet. Bland annat en i min stad. En fru Haraldsson står som föreståndarinna för en sådan stickskola. Adressen är längre ner på gatan där jag bor.

Ett reklamblad för maskinen (med vidhängande stickprov) berättar att just den maskinen jag fått kostade 465:- att inhandla.  Man kunde även köpa till en så kallad Duo tillsats (resårbädd) för 250:-

Jag sökte lite på nätet för att se om jag kunde hitta lite information om den här maskinen och fann följande:

”En sommar hade vi hyrt en liten stuga norr om Helsingborg utefter stranden med en liten skog runtomkring. Vi hade då börjat sälja Familia stickmaskin och firma Werner och Carlström i Göteborg som sålde Kattens garn, hade gått med på att trycka stickbeskrivningar för maskinen. Vi måste omarbeta handsticksbeskrivningar så att de passade vår stickmaskin och därför hade vi med stickmaskinen på semestern i Skåne och satt ofta bland mygg och fotogenlampa på kvällarna och stickade och skrev beskrivningar.  För övrigt hade vi gjort upp med Werner & Carlström att de höll oss gratis med 10 kilo garn varje kvartal som vi skulle ha vid våra visningar av maskinerna. Samma överenskommelse hade vi med Sjöbergs i Gävle för deras garn och Jacobsdals i Göteborg för deras garn. Det var kul. Alla tryckte stickbeskrivningar åt oss som vi levererade med när vi sålde våra maskiner. Familia stickmaskin var för övrigt fantastisk så till vida att man inte kunde tappa maskor. Det gick att blunda och sticka. Därför gjorde vi reklam över att vi sålde maskinen till Tomteboda blindinstitut bland annat.  Vi hade också en demonstratris i Östersund som inte kunde se och som visade maskinen för häpna människor.” (Hämtat från Gösta Strömdals reseberättelser.)

Själva stickmaskinen är tillverkad i Schweiz och har ett nålaavstånd på mindre än 4,5mm som våra standardmaskiner har idag. Jag har inte exakt kunnat avgöra om om det är 4mm eller 3,8mm som finstickarna har. Den har 161 nålar. Finns det någon som vet mer?

Nu återstår bara att se om det går att sticka med den!