Att montera som en linker utan att ha en.

Min linker är trasig. För den som inte vet vad en linker är kan jag berätta att det är en underbar apparat som verkligen underlättar monteringen. Man trär upp de stycken som ska sammanfogas på pinnar och sedan syr maskinen en söm som ser ut som kjedjestygn. Det går snabbt och blir snyggt.

Montering är min akilleshäl. Det blir för det mesta verkligen inte snyggt när jag varit framme. Det var därför jag blev så lycklig när jag fick med en linker med en begagnad stickmaskin. Eller rättare sagt, jag fick med en stickmaskin på köpet när jag köpte en linker och min underbara stickmöbel.

Guide to knitting techniques

Guide to knitting techniques

Nu har jag hittat en lösning som visserligen är betydligt långsammare än en linker men som inte verkar så tokig. I boken här ovan fanns en beskrivning av hur man virkar ihop ett plagg. När jag började insåg jag att det ser ut precie som den söm linkern åstadkommer.  Det man gör är att man gör samma maska som när man virkar luftmaskor men sticker först virknålen genom bägge delarna, hämtar garnet och drar igenom den förra maskan. Och så fortsätter man runt. Hoppas att ni förstår vad jag menar. På ena sidan bildas en rak söm och på sidan som är närmast dig bildas kjedjestygnen.

Boken Guide to Knitting Techiniques är mycket bra om någon råkar ramla över den. Den är utgiven av Silver i Japan (tillverkaren av stickmaskinerna Silver Reed) 1977 och är ett uppslagsverk om stickmaskinstekniker. Jag fick tips om den här boken när jag skulle sticka knapphål i ribb första gången och hade lyckan att komma över ett ex.  Här kan man slå upp det mesta i teknikväg både på enkelbädd och dubbelbädd. Den är tänkt för Silver Reeds maskiner, men om man struntar i inställningarna av släden är ju sättet att göra saker och ting på detsamma.