Finspets, vad är det?

Hela bakstycket på min spetsmönstrade tunika i bomull/lin är klar! Det tar en hel del timmar att sticka spets, men roligt är det och det blir så bra. Jag funderade länge på vad jag skulle göra för kant nertill och bestämde mig slutligen för en picotkant. Kan passa bra till något spetstickat for det genom huvuet. Och eftersom jag redan var instäld på att ha spetsläden framme kom jag på ett smart sätt istället för att sitta och föra över nålar förhand.  Gör såhär:

Sticka så långt du vill med maskspänning -1. För ut varannan nål till C-läget (Brothers mönsterstickningsläge) Kör spestsläden över en gång och nålarna har snyggt och prydligt flyttat sig ett steg åt något håll. Sticka varvet som ett vikvarv med något högre maskspänning med huvudsläden, och sticka sedan resten av kanten med  med maskspänning -1 innan du plockar upp kanten. Blir såhär:

Picotkant

Picotkant

Nu här efter middagen försökte jag börja på framstycket. Då missade jag att spetsläden var inställd på Finspets och det blev inte alls lika bra. Så kan det gå. Lika bra att inse att man ska låta stickmaskinen stå efter en god middag med vin.

Men vad är då Finspets undrar säkert några därute. Det är något helt unikt för Brothers spetssläde. Istället för att flytta hela maskan åt något håll så flyttar släden maskan, men låter den samtidigt sitta kvar på ursprungsnålen. Resultatet blir ett upphöjt mönster.

Bild ur To&Fro Vol12.No1

Bild ur To&Fro Vol12.No1

Visst blir det läckert! Jag har drömt om en Brother med spetssläde ända sedan jag läste dessa artiklar i början på 1990-talet. Susanna Lewis skrev ett antal artiklar om  ”Pattering with Fine Lace” för tidningen To&Fro som fullkomligt fått mig att drägla. Hon kallade det för spets utan hål eller ”herr-spets”. Ett spetsmönster som passar den som inte vill vara så skir och romantisk. Alla Brothers spetsmönster går att sticka som ”F”ine Lace eller som ”N”ormal Lace.  Eller blanda som i mönstret jag stickar på tunikan. På den här bilden syns skillnaden mellan de olika typerna av spets tydligt.

To&Fro Vol.11.No.4

To&Fro Vol.11.No.4

Det rosa stickprovet är stickad som vanlig spets med spetssläden satt till N. Det bruna stickpovet till höger är stickad med spetssläden satt til F hela vägen.

För er som har Brother med spetssläde är det bara att sätta igång och testa. För Silver Reedägare återstår att leta upp någon begagnad Brother för att göra detsamma.