Konsten att hitta stickbeskrivningar.

Ja, så var det dags för första lite mer seriösa inlägget här på min nya blogg. Eva skrev på maskinstickningslistan och önskade att få höra om det här med plaggets form. Jag har skrivit om alla sätt jag kommit på att ordna till en stickbeskrivning på min hemsida så här tänkte jag bli lite mer personlig och berätta om hur jag har gjort genom åren.

När jag först började sticka på min lånade Brother 830 använde jag den här boken för mina första tröjor.

Boken Sticka med Stickmaskin

Boken Sticka med Stickmaskin

Den har stickbeskrivningar och använder handstickninggarner som fanns tillgängliga när den här boken kom ut 1983. Sedan har jag också hittat några tidiga anteckningar där jag vet att jag hämtat modeller ur en sticktidning och sedan stickat provlapp och räknat ut hur jag ska sticka. Det var enkla modeller till några barntröjor jag gjorde.

När jag köpte min första egna stickmaskin, en LK-150, köpte jag också en stickledare eftersom jag visste att det inte var så lätt att hitta stickbeskrivningar.

En elektronisk stickledare

En elektronisk stickledare

Hur man använder en stickledare kan man läsa ett helt avsnitt om på min hemsida. Hela poängen är att man ritar upp sin modell på ett ark och sedan ställer man in hur många maskor och varv man har på 10 cm. Den är lätt att använda och man ser både var man är och vad man skall göra. Kopplas till stickmaskinens varvräknare med en liten sladd. Det har blivit en del tröjor skapade med den här också. Men sedan hittade jag Knitware på en BBS 1994 och det är detta program jag använt absolut mest sedan dess.

En skärmdump från Knitwares panel.

En skärmdump från Knitwares panel.

Har har fyllt en hel pärm med utskrivna stickbeskrivningar. Det är kul att bläddra och minnas olika skapelser. Detta program är lätt att lära sig, inte dyrt att köpa och man kan göra massor med olika modeller. Datorn är ett väldigt bra verktyg för att skapa stickmodeller. Det är så mycker räknande och det är datorn bra på. Ända nackdelen med det är att det är på engelska. Nu har jag också skaffa DesignaKnit och ska försöka lära mig hur man gör modeller med de programmet. Det är avsevärt mycket svårare att använda än Knitware så än har jag inte lyckats så bra. Jag tror att jag kommer att fortsätta använda Knitware till det mesta jag gör.