Viktoria har kommit

Nytt utseende igen. Det var problem med hur bilderna hamnade i den förra mallen.

Ja, nu är hon här. Sockstickningsmaskinen Viktoria. Ålder obestämd, men minst 60 år. viktoria_maskin

Här är hon fastsatt på mitt sybord. Symaskinen har fått maka på sig. Det är en otroligt gedigen maskin. Inga smäckiga detaljer där inte. Man kan förstå att de här maskinerna håller i en halv evighet med lite vård.

Idag har jag ägnat mig åt att provsticka. Det här är ett vitt, tunt, otäckt akrylgarn som passar alldeles utmärkt till att lära sig på. Det är väldigt lätt att sticka runt, runt, men det finns en hel del att tänka på förstås. Första gången jag provade att sticka en häl hade jag trätt garnet fel så då fungerade det inte alls. När jag väl fick kläm på trädningen var det lättare. Nu har jag tillverkat ett antal hälar till och tycker att jag börjar få lite kläm på det. Jag har faktiskt nytta av att ha stickat sockor på mina andra stickmaskiner. Det är främst hur man flyttar tyngderna jag känner igen och jag märker också att jag ser när tyngderna behöver flyttas. Mycket återstår att lära sig. Jag ska bemästra ribb-tillsattsen innan det blir några sockor på riktigt.

Med maskinen följde den här boken:

viktoria_liten Lärobok för snabbstickningsmaskinen Viktoria. Det var lite annat stuk på instruktionsböckerna på den tiden. Det står en massa siffror och bokstäver vid de olika delarna men det finns inget samlat om vad det är som visas. Det får man läsa i den löpande texten. Det behöver inte alls vara på samma sida heller. Men noggran är den.

Det finns några stickbeskrivningar i den också. Normalstrumpor för handeln.Halvstrumpa. (som i mina ögon ser väldigt hel ut. Det kan vara att den har ett lite kortare skaft) Och Faconerad herrstrumpa. Det sista ser ut att vara något speciellt sticksätt, men det får jag utforska senare.