En liten provlapp

Ett rosmönster från Gotland

Ett rosmönster från Gotland

En halvregning midsommarhelg medför iallafall att man har tid med lite annat än bara vara ute och njuta av sommaren. Jag har lyckats åstadkomma en provlapp i bomullsgarnet jag handlade i Stickbutiken i våras.

Först drog jag igång DesignaKnit för att skapa mönstret! Jobb, rit och pill för det går ju inte lätt. När jag sedan skulle spara fick jag upp att det redan fanns en fil med detta namn och när jag tänkte efter lite så minns jag att jag gjorde det på en Kullerbyttanträff när vi höll på med just DesignaKnit. Det här mönstret hade dessutom maskinanpassats lite. Nåja, då var det bara att hämta stickmaskinsboxen och kabel och föra över. Nästa problem uppenbarar sig. Är det Ladda ner, Ladda upp eller möjligen Dra ur man ska använda? DesignaKnits svenska är på sina håll så märkligt att översättningen skulle kunna vara gjord med  google translate. Jag började med Ladda upp, men det var fel. Man laddar  ner till stickmaskinen. När jag väl kom på det fungerade allt i ett svep och jag kunde stänga av DesignaKnit och datorn.

När jag sedan satte mig för att provsticka ville maskinen inte välja ut nålar till mönstret. Oj vad jag fick fundera och prova och fundera igen och så läsa lite i manualen och prova lite till, tills jag kom på att jag glömde sätta igång stickprogrammet i boxen. I min maskin plockar man först fram mönstret i en meny  och sedan går man till stickprogrammet för att sticka. Det hade jag glömt! Gissa om jag kände mig ringrostig. Var det verkligen sååååå länge sedan jag stickade? Ja, tydligen.

När så den här provlappen var gjord tänkte jag att nu tar jag och ger mig på ett spetsmönster Lena på Kullerbyttan hjälpt mig att få ihop. Fungerar säkert bra på en Silver Reed, men inte på min maskin. Jag trodde i min enfald att DesignaKnit skulle kunna göra om mönstret så att det passade min maskin. Jag behöver infoga tomrader i mönstret. Men hur gör jag det i DesignaKnit? Någon som vet? Jag har hittat ett plus som ska betyda att infoga varv, men förstår inte alls hur man gör för det händer ingenting när jag tryckt på pluset och ställt markören där jag vill ha tomrade och sedan klickar med vänster musknapp. Geniknölarna behövs i allra högsta grad även om det inte är en universitetskurs!  Förhoppningsvis blir det en kofta iallafall, nu när jag kommit på hur man gör för att sticka! :-) Spetsen kräver mera tänk!